Translate

tisdag 14 september 2010

TRÄDGÅRDSTEMA: Mera skörd...

...är veckans trädgårdstema hos MARIA BERG denna veckan, och lite hade jag väl att plocka på buskar och träd...


Tomater och paprika i krukor och i växthus, och hösthallon, som brukar vara fler, men sonen hade nyligen varit ute bland snåren, och många äpplen att äta och ta hand om. Ringblommorna...


...'Calendula officinalis' fick jag plocka hos en bekant, som hade långa rader av gula skönheter i trädgårdslandet. Hon inspirerade mig till att göra egen salva av ringblommor, och receptet är från AoT6/95, i en artikel skriven av Lena Birgersson.


RINGBLOMSSALVA.
3dl färska (el 2 dl torkade) blomblad från ringblomman
4 dl olivolja (virgin)
1 dl smält bivax.
BEREDNING:
Lägg blombladen i en genomskinlig glasburk med lock.
Häll på olivolja, så att blombladen täcks.
Låt glasburken stå ljust i 6 veckor.
Sila bort och släng bladen.
Smält bivaxet i vattenbad och blanda i oljan.
Häll upp salvan i små burkar, som bör förvaras i kylskåp för att inte härskna.

Ringblomssalva anses vara en läkande salva som är bra för nariga och torra händer och fötter.


På äppleträdet 'Katja' är alla äpplena numera avplockade, och 'Aroma' och 'Ingrid Marie' står dignande och överfulla, och äpplena skall snart plockas ned.
Några päron syns på ett av pärontäden('Carola', tror jag)och fortfarande två växande äpplepäron på det lilla trädet, nyköpt i våras, som finns att läsa om HÄR.


En skörd av det som komma skall gjordes vid ett besök på EKO-hallen: Liljor(förstås!) tulpaner, iris och cyklamenknölar.


Och så fick jag ta hand om fallfrukten. Tillsammans med vaniljsås blev iallafall smulpajen aväten på tisdagskvällen.
SMULPAJ.
Äppleskivor fördelas i lager på botten av en pajform.
Strö gärna på kanel.
2dl socker och 1/2 msk potatismjöl blandas och strös över äppleskivorna.
Sätt formen in i ugnen 175gr, 5-7 min, (eller tills sockret karamelliserats.)

Smuldeg:
3 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl skorpmjöl
2 msk socker
150 gr smör
1 msk vatten - blandas
2-3 droppar ättiksprit blandas i degen, så att den smular sig.

Tag ut formen och häll på smuldegen.
Grädda i c:a 20 min eller till pajen fått färg.

I den andra ugnsfasta formen gjorde jag skånsk äpplekaka på mitt sätt, och då brukar jag varva äpplen, kanel, grovt bröd, smör, skorpmjöl och socker i en form, som gräddas i ugnen till äpplekakan fått en gyllenbrun färg.
Ljuvlig doft i vårt kök, kan ni tro!

Ha en fortsatt trevlig vecka!
hälsn
AnnA

8 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Här var det mycket gott för ögat och för smaklökarna. Mmm vad sugen jag blev på paj!
Salvan provade jag för något år sedan men det är nog dags att göra ny.
Ha det gott
Annika

Bea sa...

Hej!
Vackert och effektfullt med alla vackra höstfärgerna i din ljuvliga bilder.
Dessutom recept på ngt gott och en salva för torra, nariga trädgårdsfingrar (händer). Den skall jag pröva!
Tack för alla vackra bilder du bjuder på!
Kram /Bea

Lotta sa...

Vilket härligt inlägg och vilka ljuvliga höstfärrger på bilderna...
Jag njuter och myser
Här är det så hemtrevligt att titta in eller titta ut i din trädgård.
Underbart!
Kramizzz// Lotta

Maria Berg sa...

Spännade med salvan! Har jag aldrig provat och för precis en vecka sedan drog jag upp alla ringblommor innan dom hunit fröså sig så det kan jag inte prova. Tycker verkligen om när man även får efterkort det där med färdig paj ur ugnen och så två färska äpple framför MUMS!!!
MB

Anjas Hill sa...

Oj, oj, vilka skördar! Jag blir alldeles matt;))Men härlig smulpajrecept och ringblomssalva borde jag äntligen prova att göra.!/Anja

mammi sa...

Vilka skördar. Vi har begåvatss med 5 st äpplen !!! på vårt Aromaträd. Inte mycket att hurra för. Men björnbär har vi gott om, smakar mums de också
Kram Marianne

NinaH sa...

Skördetiden är härlig!! Och så mycket gott & annat nyttigt man kan "producera"!;-) Jag gör Ringblomssalva. Bästa hudvård som finns!
Äpplen kan man aldrig få för mycket av!! Och inte pajer av dem heller!;-) (För att inte tala om musten!!)
Synd- men jag missar 31 oktober också!! Snyft.... Men nå´n gång ska det väl funka med tiden!;-)

Margot sa...

Så härliga skördebilder du bjuder på, underbart! Salvan lät spännande, synd att jag inte har några Ringblommor! Äpplen har jag däremot och pajen låter supergod så den tänker jag bjuda på ikväll, ska bli gott!!
Ha en trevlig helg!
Kram / Margot