Translate

torsdag 30 juli 2009

BLOOMINGFRIDAY: Liljeblom förstås!

...blandat med andra skönheter i trädgården, som blir trolskt vackra vid skymningstiden.
Det är vita "Lilium regale", enorma skyar av brudslöja(olika sorters "Gypsophila" invaderar mina olika rabatter - jag älskar dem!)rosenskäror, solrosor, dahlior, och den rosa rosen som syns(för det finns de som inte syns...) är en "Mme Boll"; i botten frösådda (direkt i rabatten) "Prins Gustafs öga", för att matcha de blå riddarsporrarna som har blommat och ska blomma. En riktig gräddtårta i rabatten!
Kan inte låta bli att visa ett liljeporträtt. Här syns också Prins Gustafs blåögda.

Och så denna vita kaktusdahlia...

...som blir så här skön i vas med blå bolltistel och lite mera skyar av brudslöja, på mitt blåmönstrade orientaliska fat.

Dahliadetalj.

TREVLIG HELG på er allihopa!
Mera BLOMMANDE FREDAG syns hos KATARINA

tisdag 28 juli 2009

Att göra Ullared på 30 minuter...

...plus 10 minuter till, pga att klockan visade fel...
I helgen var jag bara några mil ifrån det "fashionabla", välkända och ökända(?) Ullared, och jag och några dambekanta åkte dit för att fynda någon billigare form av stol eller pall.
Runtomkring själva ursprungsvaruhuset Gekås, är det uppbyggt olika slags affärer.Blomsteraffären skyltade med denna triss i flamingos, som fick mig osökt att tänka på Jema Rose.(Varför det Jenny?...)
Innanför entrén hälsades det välkom-men med lämplig utrust-ning för bra pris, för de som hade tänkt sig att ha tiden för sig... Men jag och mina bekanta gav varandra endast 30 min i varuhuset - sedan skulle vi åka vidare.(Att sedan min klocka råkade gå fel, och att jag nästan höll på att bli efterlyst i högtalarna tillsammans med "Rambo" Johansson, är en annan femma...)

På 30 minuter hann jag inte fotogra-fera så mycket, men jag kunde inte låta bli att plåta detta berg av spetstrosor i dessa färgglada kulörer.

Kanske inte helt lätt att välja?...

Jag hann besöka provrummet två gånger, och få med mig något höstrutigt till mig själv, tröjor till maken, äldsta sonen och dottern, kalsonger till yngsta sonen, lite snyggt(och billigt) scrappingpapper och tre skissblock, som jag inte fick behålla ett endaste för mig själv...C'est la vie...Nöjd ändå.
Lite uppjagad blev jag dock, när jag jämförde min klocka med varuhusets,och upptäckte att jag missat mötestiden med väninnorna med 10 minuter.
Iallafall kom vi lyckligen ut igen från varuhuset, utan pallar, men med annat i påsarna, och vi gick mot bilen och parkeringsplatsen en bit bort.
Jag måste ju också tillägga, att när jag sist besökte Ullared, för säkert 15 år sedan, var det mycket mer köande och vassa armbågar som gällde.

måndag 27 juli 2009

FOTOTRISS: Insekter...

...och fjärilar samlades in förr, numrerades och sattes upp på stora tavlor, som denna detalj är från.(Tavlan är köpt på en aktion av en bekant.)
Numera finns ju digitalkameran att samla in fjärilssorterna med, och i dag vimlade det av fjärilar på en av mina fjärilsbuskar.

Hemma hos någon där allt kan grönska, satt det två humlor och relaxade i en stockros. Visst ser det avkopplande ut?

Mera bidrag med insekter på HÄR.

BLUE MONDAY: Flowers in blue

"Nemophila menziésii..."...translated from swedish to english: "The blue eyes of Prins Gustaf". A small anuell(in Sweden) which will fill up in the border.
"Anemone coronaria", an anemone in blue, but the sun and the rain have faded the blue colur away. It use to be more darkblue.
Many rosebreeders are trying to cultivate a bluecolured rose, but anyone has managed. This is a nice try: the rose "Rhapsody in Blue". The colur is more like lilac, but it is a goodsmelling rose!


More "Blue Monday" stuff go to SALLY.


Good wishes from
AnnA

torsdag 23 juli 2009

BLOOMING FRIDAY: Liljor till Kristina...

...som har namnsdag i dag den 24 juli. Vilket betyder att det finns två namnsdagsbarn i denna familjen, iallafall...
Denna lilja är en rosa form av "Lilium regale"...
...och den växer i vår trädgård i samma rabatt som den vita kungslil-jan,
som nu blommat över.
Just detta exemplar har växt till en enorm höjd - c:a 1.60(eftersom jag jämfört med mig själv...)
Ett spännande inre...
...och ett spännande djurliv på den långa stjälken. Det ser förresten ut som samma spindel, som härjade i våras i den vita suffruticosapionen.

Slutligen: en gul variant av "Lilium Regale".

TREVLIG HELG på er allihopa!

Mera blommiga fredagsfoton hos KATARINA

onsdag 22 juli 2009

Klippt, rivet och klistrat...

Lite nygjorda kort...
...datagrafiska fototryck från egna trädgården, kombinerat med papper från olika gömmor.

Jag ramade in någon, satte passepartout på andra, och gav bort i present. Den gula med solrosorna hoppas jag passar i min storasysters gulmålade kök. De andra är till hennes barn och barnbarn.
Några till fick ram på, och en hamnade i mitt kök - de andra två hänger just nu i en blomsterhandel och presentbutik i Blekinge.

måndag 20 juli 2009

FOTOTRISS:Smultronställen

Mina smultronställen finns i Skåne...
...och eftersom jag har förmånen att bo nära havet, blir den första bilden från Åhus, och "Snickarhaken" på Äspet. På fotot ser det visserligen ut som vilken strand som helst, men jag tycker att vattenblänket är så vackert. Stranden vid Äspet i Åhus har annars ett stenigt strandlandskap och en rätt så bred sandstrand. Går man en bit på stranden kommer man till "Revhaken", där det ligger små fina, gamla strandbodar ända nere vid vattnet. Troligtvis är de pokerdyra att köpa in, men säkert heller inte till salu.
Havet är inte bara bad och sol och sommar, utan året runt kan man åka ner till havet, lyssna på vågorna, rensa huvudet och gå en strandpromenad. På vägen ner till "Snickarhaken" finns en underbar bokskog, som jag tycker om att besöka(och fotografera) vid lövsprickningen och på den färgrika hösten.

Nästa bild kommer från national-parken på Stens-huvud, som ligger på Österlen. Jag väljer att visa en skogsbild, foto-graferad på en guiderunda på Stens-huvud, och att gå en runda med guide på Stenshuvud, vill jag verkligen rekommendera! Stenshuvud är känt för sitt underbara kustlandskap, och ovanliga fridlysta blomster på ängarna.

Slutligen vill jag också rekom-mendera alla trädgårds-fantaster &andra att besöka rosen-plantskolan "Roskraft" på Österlen, där man kan köpa rosor på egen rot, och även hitta ovanliga sorter. Dessutom kan man sedan åka bort och besöka "Ale stenar", och uppleva den trolska stämningen där uppe.
Bilden är tagen på våren, precis när magnolian började slå ut.

Fler bidrag till fototriss här.

BLUE MONDAY: After the rain...


...down at the seaside, before the twilight - yesterdayevening, a short paus in my work, before my next visit.
Have A nice Blue Monday!

More pictures go to Sally

fredag 17 juli 2009

BLOOMING FRIDAY: Digitalis till salu...

...var det i går på Lilla Torg i Kristianstad...
...och jag kunde inte motstå denna vackra vita Fingerborgsblomma.Dessutom, när mannen i marknadsståndet precis packat ner den vita, såg jag en ljusgul, som också "råkade" följa med hem.

Hem-ma hitta-de jag en rätt så stor korg, att pla-cera digi-talis-plan-torna i och en lila-rosa fjärilslavendel, som - ojsan! - råkade finnas när maken och jag var och handlade på ICA Maxi, passade väl också fint i korgen?
Korgen var ju rätt så stor, och min nya ros "Sekel", en vinst från helgens "Rose Fair", fick också plats, tillsammans med digitalisplantorna och fjärilslavendeln. Det blev väl inte så dumt sommarviste för dessa växter?

Trevlig Helg på er allihopa!

Mer Blommande Fredag finns hos KATARINA

torsdag 9 juli 2009

BLOOMING FRIDAY: Lilium Regale blommar...

...tillsammans med rosen "Leonardo da Vinci".
"Lilium Regale" - kungsliljan, är en rätt så högväxande lilja, med rosa utsida och vit insida och gult "gap" med långa gula ståndare. Den är starkt doftande, och inget för människor med känsliga, astmatiska luftrör...


Rosen "Leonardo da Vinci" har däremot inte mycket doft, men är en underbar busk- och rabattros från 1993 av Meilland. Hos mig har den alltid varit frisk, blommar om och blommar överdådigt med mörkrosa dubbla blommor med gammaldags utseende, och rosen är härdig tom zon 3.

TREVLIG HELG på er allihopa!

Fler bidrag finns hos Katarina.

måndag 6 juli 2009

Ljuvliga liljor...

...blommar nu i rabatterna.
Vit tigerlilja, köptes i våras på malmömässan "Skånsk Trädgård". Alla sex knölarna har grott, och håller på att slå ut.
Ros-tokiga AnnA läste på ett träd-gårds-forum om billiga Lidlrosor och tänkte: why not? Rosorna var slut, men det såldes billiga liljeknölar i stället...
...och detta är resul-tatet: aprikosa och gula liljor, fast inte lika många som kommit upp, som var i påsen.Å andra sidan kostade varje påse med många liljeknölar i under 20 kronor.
Denna tvåfärgade är väl maffig? Jag tror den heter något Cappuccinoaktigt inblandat med tango i namnet.

De finns de som inte tror på samplantering av rosor och liljor, men visst är de vackra tillsamans? Rosen heter "Nostalgi" och är nyplanterad för i år.
Och liljebaggarna då - jo, jag försöker klämma ihjäl där jag kommer åt, och plocka bort de superäckliga larverna...

fredag 3 juli 2009

BLOOMING FRIDAY: Blott blått...

... och en härlig blå dessutom, dessa rabattens riddare...

...i skönt sällskap av frk Bonica Ros.


Ett "öga" med ludd i...


...att locka bin att dyka in i.


Riddarsporre i ljusare blå variant...

...fast det är en sanning med modifikation,att de finns blott i blått, för riddarsporrar finns även i andra färger, och här är en vit.

Fortsatt trevlig, blommande fredag, och TREVLIG HELG på er!

Fler bidrag finns hos KATARINA

torsdag 2 juli 2009

PIONFROSSA 4: Ett farväl...

...för denna sommar.
En av de sista pionerna som blommar nu i vår trädgård, är denna rosa, dubbla luktpion utan namn.Rikligt med blomknoppar har det blivit denna pionsommar!
Av årets nyinköpta pioner, var det endast "Laura Dessert", som blommade med en ljuvlig blomma, men så är det ju med pioner - man får vänta ett eller några år innan de blommar. Jag kan vänta på de andra nyinköpta - pioner är värda att vänta på!
Nu står bara denna resterande frökapseln kvar av den läckra Laura...
Collaget är på en suffruticosapion, som aldrig blev en suffroticosapion...Ett rea fynd, som floppade eller inte, pionen som kom i stället vill jag inte vara förutan ändå!
Och som avslutning en liten mix i en vas med vallmokapslar och prästkragar som följeslagare...