Translate

söndag 31 maj 2009

PIONFROSSA 3


På en cykeltur igår cyklade jag förbi en trädgård med denna underbara pion: "Paeonia lutea"(och kanske något latinskt tillägg?)

Ägaren till trädgår-den är egentli-gen mer känd här i trakter-na för sin rosen-trädgård och sitt stora rosintresse, men tydligen finns det även annat i trädgården, som intresserar "Ros-Erik"... När jag frågade om jag fick fotografera, blev jag inbjuden till en rundtur i trädgården, och jag fick även återkomma vid ett senare tillfälle. Den chansen vill jag givetvis ta, då jag såg enorma ryska stäppliljor, att fotografera då de blommar...

Hemma i egna trädgården blommar just nu min största och äldsta suffruticosapionen.



11 blomsterknoppar har jag räknat på pionen. Rejält stora blir blomorna när de slår ut, men att de doftar gott tycker jag nog inte. Det är en frän doft, fylld av orientalisk mystik, månne?

Fortfarande har pionen "Papillon" vackra blommor kvar, men den börjar nog komma till sluttampen på blomningen. Den doftar däremot underbart!


En bondpion har börjat slå ut. Vacker form på blomman, men inte så mycket doft.

fredag 29 maj 2009

BLOOMING FRIDAY:Underbara Iris!


Denna skönhet hade jag glömt bort att jag hade i rabatten...


...med härliga sidenlika blomblad...


...och som ett hemligt smycke innerst.

FLER BIDRAG TILL "BLOOMING FRIDAY" SER DU här.

tisdag 26 maj 2009

FOTOTRISS:Spetsigt


Spetsmössa bland spetsar - tillspetsat?


Fritillarialiljorna döljer sina klockor innanför dessa spetsiga hylsor. Bulligt innanför spetsigt...


Nyspetsat och redo för nya äventyr på pappersarken. Det lönar sig att satsa på kvalitet, för plåtasken med färger fick jag av min man för säkert 15 år sedan, och då var den rätt så dyr, tyckte jag.Vissa färger är mera använda än andra, och vissa har försvunnit i hanteringen.Kaninerna är från min "Beatrix Potter"-tid, och havsmotivet är en skiss gjord för någon vecka sedan.

FLER FOTOTRISSBIDRAG FINNS här!

måndag 25 maj 2009

PIONFROSSA 2



Det är bråda tider i pion-blom-nings-tider...
Den cerise-rosa suff-ruticosa-pionen, som påbörjade sin blomning för någon vecka sedan, har redan en blomma som blommat ut, vissnat ner, och visar fröhus...Det märkliga med denna namnlösa pion, är att den första - nu utblommade - blomman var dubbel, medan de övriga är enkelblommande.
Underbart "rufs" i mitten, eller hur?



Den vita suffruticosapionen, som heter "Papillon" har fortfarande knoppar, som inte öppnat sig. Underbar doft. Rekommenderbar! Dessutom är den en skådeplats för ett rikt djurliv: en vitgrön spindel har den som jaktplats.

Doftpionerna och bondpionerna står i knopp, liksom min största och äldsta suffruticosa, som brukar få tallriksstora blommor, som dessvärre inte doftar så gott, tycker jag.(Bilden är på en doftpion.Många knoppar på gång...)


Det har blivit en del inköp av nya doftpioner, som kanske inte kommer att blomma så rikligt (eller inte alls...)detta året, men som givetvis är värda att vänta på!De som blivit köpta och planterade i år är "Dinner Plate", "Mrs Alexander Duff", "Catherine Fonteyn","Laura Dessert", "Nippon Beauty", "Bowl of Beauty", "Sarah Bernhardt", "Riches&Fame" och "Doréen".En del av sorterna som "Sarah Bernhardt" och "Bowl of Beauty" fanns redan i någon rabatt, men är väl värda att ha många av.Det ska flöda av pioner i rabatterna!!! Och det faktum att det tar ett par år innan en pionplanta etablerat sig och ger rejäl blomning, gör att man får sätta igång någon gång för att få den där förväntade massblomningen...Det finns dessutom mängder av sorter att välja på, i olika prisklasser och kvalitet.



I helgen besökte vi "Örtagårdens Plantskola"( i Araslöv/Önnestadstrakten=Kristianstadstrakten)numera en rätt så avsomnad plantskola, men stora på internethandel med fröer av örter och spansk peppar mm. Då det begav sig på 90-talet fanns det både gammaldags rosor, bärbuskar, perenner, örter mm i deras sortiment, och hemma i vår trädgård växer fortfarande rosor som "Mme Alfred Carriére", "Louise Odier", "Buff Beauty" och "Ghislaine de Féligonde" som är inköpta där.
Vi åkte dit i helgen för att Rune&Bitte annonserat om tomatplantor, och vi köpte några plantor - av olika sorter - med oss hem.
Jag fotograferade deras Rockiisuffruticosapion i plantskolans trädgård, som substitut, för att vår Rockii ännu ej velat blomma. Kanske nästa år? Det är nu kanske 2-3 år sedan den blev inköpt vid ett stockholmsbesök, som inkluderade ett besök på "Zetas"...Väl värd att vänta på, så klart!

fredag 22 maj 2009

BLOOMING FRIDAY


Det japanska körsbärsträdet drösslar med sin rosa snö, ner i "gapet" på tulpanen, som på så vis får lite extra rosa strössel i blommans mitt. Vackert!!!


"Kom liljor och AKVILEJA
kom rosor och salivia,
kom ljuva krusmynta,
kom hjärtansfröjd!"


Piontiden är här, och det doftar ljuvligt från denna vita suffruticosapion, som heter "Papillon". Det är första gången med så här många blommor!

Mer BLOOMING FRIDAY här.

onsdag 20 maj 2009

FOTOTRISS:Baksidor

Lite knepigt tema kanske, men det här blev mina tre tolkningar:


Vår granne satte potatis förra veckan och visade upp en baksida av äldre modell. Kan ni tänka er att denna yngling faktiskt är över 90 år(+++)?


En smakfull baksida, eller iallafall bilbaksidan på företagsbilen till "Malmö Chokladfabrik", som var på malmömässan "Skånsk Trädgård" i våras. Jag fick "måla om" bilen till lite mer chokladig look...Chokladen är förresten uppäten, sedan länge, och den var god!


De japanska körsbärsträden blommar för fullt, och det har även börjat "snöa" - rosa japansk körsbärsblomssnö...Romantiska blommor även sedda från baksidan.

FLER FOTON FINNS HÄR:

tisdag 19 maj 2009

Pionfrossa

I helgen börjades det, med att den första suffruticosapionen hade öppnat sina blomsterknoppar. Detta är en rosa okänd sort, som är rätt så tidigblommande, och förra året frös hela blomningen av på den, så i år gläds jag åt att jag fått 7-8 knoppar, som slår ut efter hand.

I vår trädgård finns det förutom denna suffruticosapion, en vit, namngiven som "Papillon", med över 10 knoppar i år; en okänd med enorma cerisröda blommor(c:a 7-8 knoppar); en "Rockii", som ännu aldrig blommat; och en som enligt etiketten, skall bli mörkbrunröd, men som blev misshandlad av barn och andra i rabatten - såpass att jag trodde den hade dött.Men så hittade jag skotten och roten, och grävde upp pionen, fast i två delar - och fick huxflux två stycken pioner. Dessa har under åren fått växa till sig i krukor, och en är numera på rabattplats. Ännu har den inte blommat...
Jag köpte även en suffruticosapion på rea, som troligtvis var ympad på en örtpion av något okänt slag, men ympen dog, och kvar i rabatten växer den andra pionsorten, som jag faktiskt tycker är rätt så vacker.

När man väljer att köpa sig en suffruticosapion, ska man tänka på att det kan bli en rätt så stor buske med tiden - så den kräver sin plats.Tyvärr, så kan knopparna frysa bort, ifall vintern blir mild, och busken sätter knopp, och om det sedan kommer en rejäl frysperiod på vårvintern...
Det kan ta ett par år innan suffruticosapionen blommar, och hur lång tid beror på storlek, kvalitet, sort (och givetvis pris), men den är värd att vänta på! Den blommar inte länge, men en suffruticosapion ger din trädgård en sagolik stämning, och den åldras med skönhet, för att slutligen lämna kvar sina attraktiva fröhus.

måndag 18 maj 2009

Åhus Roddklubb 75 år idag!


Det är på dagen 75 år sedan Åhus Roddklubb bildades, och detta firades i helgen på lördagseftermiddagen med hurarrop, tårta och blomsteruppvaktningar bak klubbhuset på gräsplätten framför bryggan.Senare på kvällen var det jubileumsbankett för speciellt inbjudna med god mat&dryckjom, trevliga tävlingar, vackra blomsterarrangemang och en discodansande klubbordförande(Rickard Håkansson), som blev uppvaktad med en speciell jubileumsjacka.
Mer att läsa om Åhus Roddklubb finns här.

lördag 16 maj 2009

Dahliaplanteringsdax


Det var Sophiadagen igår, vilket betydde att dahliaknölarna fick komma ut från vinterförvaringen, och komma ner på plats i jorden. De flesta hade överlevt, förutom de som skogsmössen hade varit och dinerat på...En av de uppätna sorterna är en rosavitrandig kaktusdahlia som jag kommer att sakna, men jag kan kanske hitta den igen i butik. Den vita härliga kaktusdahlian (på bilden från förra höstens arrangemang) finns iallafall kvar i ett par rejäla knölar, plus några andra till.

fredag 15 maj 2009

"Blooming Friday"


Det är en underbar tid, att stå under det japanska körsbärsträdet och titta upp på dessa romantiskt rosa blommor och njuta av skönheten. En kort tid av blomning, men när blomningen är över kan du sitta under trädet och svalka dig och drömma om detta rosa...


Apeldorntulpaner sägs vara långlivade, och denna är nog planterad någon gång i början på 90-talet. Skåda in i dess innersta - snart finns bara frökapseln kvar...



"Glöm-ej-bort-mig", viskar hon försynt med sina systrar.En romantisk blomma som fyller upp bra i vårrabatten. Fast det finns de som tycker att det är ett ogräs, men det tycker iallafall inte jag. Det finns olika sorters förgätimigej; detta är nog en vild sort; och jag kan rekommendera "Kaukasisk förgätmigej", som växer lite buskigare.Det finns även rosa och vita förgätmigej, men de blå är nog ändå vackrast, tycker jag.

BLOOMING FRIDAY

torsdag 14 maj 2009

Veros Virriga Värld: 10 000 besökare skall firas


Veros Virriga Värld: 10 000 besökare skall firas#links

Hittade denna sidan när kollade runt.Armbandet hade kanske passat en trädgårdsfreak?

tisdag 12 maj 2009

VECKANS FOTOTRISS: Fåglar


Minglande påfågelshanar, innan honorna visat sig.


Familjelycka hos familjen Stork



"Mamma - jag har gått vilse! ...Och jag är hungrig!" Vad hände sen?











FLER FOTON FINNS HÄR

Räddningsaktion

I går hittade jag denna lilla krabat gömd bland tulpan- och påskliljeblad. Jag vet att det finns ett bo under verandataket, så troligtvis hade denna lilla koltrastunge ramlat ur boet. Föräldrarna försökte mata den på plats, men vår ena katt tyckte att det verkade vara spännande...
Jaha, vad gör man?
Med hjälp av äldste sonen och en stege, och med fågelungen i en gammal blomkruka, försökte vi stoppa tillbaka den i boet igen.Föräldrarna har varit där uppe och matat, efter vår räddningsaktion, och sedan får se hur det utlöper sig...
Och katten -ja hon blev lite sur, förstås...

lördag 9 maj 2009

Kitchigt loppisfynd

I veckan var jag på loppis på yngsta sonens skola, och fyndade detta kitchiga set för några kronor. Jag klippte av lite vårblomor i rabatterna och se, som det blev!!!!

Hela setet

fredag 8 maj 2009

VECKANS FOTOTRISS:Så här ser det ut där jag är idag

Plommonträden blommar,...


...syrenen står i knopp...


...och så här långt har vissa rosor kommit.

En vårapport från Skåne zon 1-2

Fototriss:fler bidrag

lördag 2 maj 2009

Blekingeresa

Under gårdagen for maken och jag en tur till Blekinge. Målet var "Koggens rosor" som finns vid Nättraby/Skärva, i Karlskronatrakten. Vi hade aldrig varit där förut - men vackert var det! - på slingriga vägar vid ett naturreservat. "Koggens rosor" låg i en lada, som tillhör en herrgård, och det fanns ett café intill, där Iréne Viberg ställde ut sina färgrika akvareller.(Tydligen har Blekinge sin konstrunda nu vid 1:a majhelgen, för vi såg att det var fler konstnärer som flaggade med vimplar längs vägen, att de ställde ut.)


Skärva ligger naturskönt vid en sjö, och vi såg två påfåglar som låg och filosoferade tillsammans i gräset. Inte hade de lust att visa stjärten för mig, inte...


Sedan for vi vidare nedåt Listerlandet för att hälsa på en kompis, som är på gång att öppna en blomsterbutik framåt försommaren. Det var härliga, ljusgröna lövsallar, som visade upp sig längs vägen. Ett skådespel, som endast varar några dygn, men ack så underbart skådespel!



Myntets baksida på det sköna är att människor slängt sina sopor längs vägkanterna. Man har väl inte råd att sopsortera - vad är det för miljötänkande???...

fredag 1 maj 2009

Vad är detta för ett odjur i rabatterna???!!!



Vår katt Liza har också fått vårkänningar, den gamla damen...
(Bananskalen ska vara där i rabatten - till rosorna...Egentligen ska man gräva ner dem, men det går bra att lägga dem ovanpå jorden med - de torkar ihop på bara någon dag...)



Att klia sig lite på rostaggar och rosgrenar, är skönt, tycker Liza. Därför brukar man hitta kattpäls på rosorna hemma hos oss...