Translate

måndag 25 maj 2009

PIONFROSSA 2Det är bråda tider i pion-blom-nings-tider...
Den cerise-rosa suff-ruticosa-pionen, som påbörjade sin blomning för någon vecka sedan, har redan en blomma som blommat ut, vissnat ner, och visar fröhus...Det märkliga med denna namnlösa pion, är att den första - nu utblommade - blomman var dubbel, medan de övriga är enkelblommande.
Underbart "rufs" i mitten, eller hur?Den vita suffruticosapionen, som heter "Papillon" har fortfarande knoppar, som inte öppnat sig. Underbar doft. Rekommenderbar! Dessutom är den en skådeplats för ett rikt djurliv: en vitgrön spindel har den som jaktplats.

Doftpionerna och bondpionerna står i knopp, liksom min största och äldsta suffruticosa, som brukar få tallriksstora blommor, som dessvärre inte doftar så gott, tycker jag.(Bilden är på en doftpion.Många knoppar på gång...)


Det har blivit en del inköp av nya doftpioner, som kanske inte kommer att blomma så rikligt (eller inte alls...)detta året, men som givetvis är värda att vänta på!De som blivit köpta och planterade i år är "Dinner Plate", "Mrs Alexander Duff", "Catherine Fonteyn","Laura Dessert", "Nippon Beauty", "Bowl of Beauty", "Sarah Bernhardt", "Riches&Fame" och "Doréen".En del av sorterna som "Sarah Bernhardt" och "Bowl of Beauty" fanns redan i någon rabatt, men är väl värda att ha många av.Det ska flöda av pioner i rabatterna!!! Och det faktum att det tar ett par år innan en pionplanta etablerat sig och ger rejäl blomning, gör att man får sätta igång någon gång för att få den där förväntade massblomningen...Det finns dessutom mängder av sorter att välja på, i olika prisklasser och kvalitet.I helgen besökte vi "Örtagårdens Plantskola"( i Araslöv/Önnestadstrakten=Kristianstadstrakten)numera en rätt så avsomnad plantskola, men stora på internethandel med fröer av örter och spansk peppar mm. Då det begav sig på 90-talet fanns det både gammaldags rosor, bärbuskar, perenner, örter mm i deras sortiment, och hemma i vår trädgård växer fortfarande rosor som "Mme Alfred Carriére", "Louise Odier", "Buff Beauty" och "Ghislaine de Féligonde" som är inköpta där.
Vi åkte dit i helgen för att Rune&Bitte annonserat om tomatplantor, och vi köpte några plantor - av olika sorter - med oss hem.
Jag fotograferade deras Rockiisuffruticosapion i plantskolans trädgård, som substitut, för att vår Rockii ännu ej velat blomma. Kanske nästa år? Det är nu kanske 2-3 år sedan den blev inköpt vid ett stockholmsbesök, som inkluderade ett besök på "Zetas"...Väl värd att vänta på, så klart!