Translate

måndag 7 september 2009

BO-dagar...

i nordöstra Skåne 4-13 september, med visning av hus och olika boende, trädgårdsinspirationer i öppna trädgårdar, trädgårdsföredrag och annat.
Hela programmet finns HÄR
I fredags var jag inne i Kristianstad, för att klippa mig, och råkade på så sätt hinna med en del av Hannu Sarenströms
"lunchlåda". Den mannen har talets gåva, och även glimten i ögat!
I Kristianstad har man byggt upp en visnings-trädgård mitt på Lilla Torg, som är tänkt att vara en informations- och mötesplats under bodagarna.
Sedan har man bjudit in olika trädgårdspro-filer, däribland Hannu Sarenström och Gunnel Carlsson, för att prata trädgård en stund mitt på lunchen.Trevligt!
Visningsträdgården innehöll en blandad mix av växter, allt från kronärtskockor och pelaräppleträd till lite höstfägring...

...och perennrabatter.
Vacker samling på liten plats, och naggande god!
I söndags var vi och tittade på nybyggna-tionerna här i Åhus, och vi började i "Täppets
Trädgårdsby" där företaget KÄRNHEM med kund-ansvarig Therese Johnsson, visar attraktiva och energisnåla enplansvillor på 93 till 122 kvm. Välplanerat mitt i skogen, men ändå nära till kommunikationer, affärer och annat.
Ett stenkast längre bort i tallskogen i Åhus, har det byggts sk "passivhus", av olika byggnadsföretag. (Ett passivhus skall vara självhushållande med värme med hjälp av olika metoder.Läs mer HÄR)
Ett av byggnadsföretagen till passivhusen är KREATIVAHUS, som visade bla detta spacade hus: "Alba 130" med denna graffittiframsida vid ingången.

Börje Bengtsson heter den glade mannen med den kreativa klädseln och de läckra skorna, som står för information och försäljning av dessa kreativa hus.
Detta hus är speciellt på så vis att det finns olika nivåskillnader inne i huset - bl a en nedsänkt ateljé - och innertaket är klätt med korrumperad plåt, som ger en lite speciell känsla. Uteplatsen är rejält tilltagen, och huset är rikt på spännande vinklar och ljusinsläpp. Kanske inte ett hus varken för barnfamiljer eller människor med rörelsehinder och med tanke på priset(c.a 5 milj, tror jag, om inte mer...) får man även ha en stor plånbok.
Trots allt ett spännande hus fullt med nytänkande...
Det andra huset(av fyra totalt nybyggda passivhus) är "Villa Thermo", som har THERMOFLOC, som byggherre, och är ett hus på c:a 180 kvm.
Min man och firman där han arbetar: NYFORS VVShar varit involverade i rörinstallationerna mm, och så här såg det ut tidigare i våras.
(Bild: Kristianstadsbladet)

Thermoflochus är energisnåla hus, som bl a är isolerade med pappersavfall, och det gör att man inte skall behöva tillföra någon extra värme utom vid extrem kyla.
Husfasaden är klädd med underhållsfritt matrial och på taket finns det solpaneler som sörjer för 60% av energin till varmvattenuppvärmningen, och det finns vacker utemiljö(bla ligger det havssten längs grunden)Inomhus är det öppet ända till taknocken, och detta ger ett ljust och luftigt intryck.

Inne i Thermoflochuset träffade jag på Monica Hallworth, som demonstrerade och pratade för ett miljövänligt, energisparande och praktiskt torkskåp från Knycer.Läs mer HÄR.
Det praktiska med detta torkskåp är att man kan rulla ut hela torkställningen ur skåpet, när man skall hänga på eller ta av tvätt, och att det energimässigt drar hälften så mycket energi som en torktumlare.
Vi avslutade vår runda bland passivhusen med lite korv och dricka hos ÅHUSSCOU-TERNA och Ninna. Får se om det blir någon runda till på någon annan aktivitet, innan bodagarna är slut...

4 kommentarer:

Maria sa...

Skulle gärna höra en föreläsning med Hannu S. Han har ju så speciell röst!

Hannu på Langeland sa...

Hm, talets gåva... Tack för det! :)

Millan sa...

Jag har inte varit i Åhus och kollat in husen men det hade varit toppen att kunna bo i ett hus utan uppvärmningskostnaderna.
Hannu var verkligen inspirerande.

AnnA sa...

TACK, för era kommentarer!
hälsn
AnnA