Translate

tisdag 5 februari 2013

En gyllene prakt...

...att beskåda, om man besöker Tutankhamonutställningen som visas i Malmö t o m den 17 februari. Läs mer HÄR.
En vandring bland historiska föremål, med intressant audioguidning via headset, och jag rekommenderar att ha minst en eller två timmar på sig att gå igenom utställningen. Det finns även mer lättfattlig audioguidning för barn.


Här en kopia av staty på Tutankhamon, denne legendariske, unge faro. Läs mer om honom HÄR.
Ja, alla föremål, statyer mm var skickligt gjorda repliker efter originalen, med tanke på försäkringsvärde och hur ömtåliga dessa skatter i guld och andra dyrbara material vore att frakta runt i världen.


En stol för en konung, och ett av de många värdeföremålen, som hittades i graven, när den  öppnades 1922 av arkeologen Howard Carter.(Läs om honom HÄR.och hur graven hittades.)


I den ena efter den andra guldbeklädda kammaren, fann arkeologen Howard Carter med sin finansiär Lord Carnavon  till slut den guld- och ädelstensutsmyckade kistan...

...med mumien av Tutankhamon, som dog vid endast 19 års ålder, och som legat bortglömd för världen i sin grav i över 3000 år.
Utställningen visar besökarna hur det kunde sett ut när akeologen med sitt följe fann graven med alla dess skatter, och berättar om egyptisk kultur och historia.
 Min man och jag häpnade över allt guld, som måste ha gått åt till alla utsmyckningar, föremål, begravningskamrarna mm - tänk begravningsmasken i massivt guld, vägde 10,2 kg! - och var egyptierna hade hämtat alla dessa rikedomar...Historiska vingslag...

Jag önskar er alla en fortsatt trevlig vecka!
hälsningar
AnnA

2 kommentarer:

Lillianna sa...

Ser spännande ut!!

/Lillianna

Bettina Bäck sa...

Vilken härlig utställning!