Translate

måndag 29 juni 2009

Trädgårdsrunda...

...var vi på i fredags kväll hos Ros-Erik i Åhus. Erik Karlsson, är som smeknamnet "Ros-Erik" antyder, känd för sitt stora rosintresse, och sin trädgård fylld av olika sorters rosor, men det fanns även annat än rosor att titta på i trädgården. T ex pionen "Christina", som är köpt hos Herman Krupke. Den har en härlig färg, men valet av pion kan kanske också bero på Eriks frus namn...

Magnifika stäppliljor växer överallt i trädgården. I år utsågs dessutom stäppliljan som årets växt på Chelsea Flower Show i England...Får se hur det blir med mina nyplanterade lökar, om de vill blomma till nästa år. De är väl värda att vänta på och längta efter...


Kaprifol med fläckiga blad finns också i Eriks trädgård...


...och ännu blommande, tvåfärgad iris.

TACK för titten, Erik!

Rosorna finns här.

torsdag 25 juni 2009

BLOOMING FRIDAY: Uppåt väggarna med pioner

Vi håller på att renovera hemma, och har bytt ut köket. Ljust och härligt, och blommig tapet uppåt väggarna. Dock inte med pioner, tror jag - kanske det skall föreställa pionblommande tulpaner? Pionen är en rosaröd - med okänt namn - enkel doftpion, som fanns i trädgården när vi flyttade hit för 17 år sedan. Den var planterad tillsammans med en annan okänd, mörkrosa, fluffig doftpion i något rabattliknande, under en bedagad plantering av furor. Detta var en tynande tillvaro för både tallar och pioner, och furorna togs ner, men pionerna blev omplanterade i en annan rabatt, där de numera verkar trivas.(På stället där tallarna och pionerna förr växte, är det nu en blåbärslund: amerikanska och svenska och andra blandade blåbärssorter.Det verkar som om det blir en god skörd i år!)Denna gott doftande pion har ett gult härligt "rufs" i mitten, där bin och humlor älskar att berusa sig...Den är en av de sista pionerna att blomma i vår trädgård.

TREVLIG HELG PÅ ER OCH NJUT AV ALLA HÄRLIGA SOMMARDOFTER!

Fler bidrag hos KATARINA

onsdag 24 juni 2009

ORDLÖS ONSDAG: Rester

...och innehåll...


Fler bidrag hos Akson.

måndag 22 juni 2009

15 år sedan...


...det begav sig på dagen idag.
Den lille killen har precis fyllt 18; i magen fanns den numera lilla sotögda fjortisen; och minstingen, som fyller 10 i höst, kanske fanns just då någonstans i tankarna. Vi själva har väl också förändrats sedan dess med lite mindre hår och med silver i, och några rynkor här och var...Sådant är livets gång.
I går kväll var vi ute tillsammans alla fem och åt på kinarestaurang, och i kväll har vi tänkt oss lite vitt vin med räkor. Kanske vi kan sitta i vårt nyrenoverade kök, som just nu håller på att bli tapetserat av den duktige maken...

torsdag 18 juni 2009

BLOOMING FRIDAY: Penséromantik


Likt små funderande blomansikten, står penséerna och sträcker på sig i krukorna, och visst betyder "penser" tänka på franska?
Men så börjar de bli rangliga; förutom de i krukan, som buskat till sig bra efter att Bambi tog sig en rejäl tugga tidigare i våras; och man börjar byta ut och sätta andra sommarblommor i krukorna. Det som blivit avplockat/uppgrävt har jag inte samvete att lägga till komposten, utan de blir arrangerade i skålar, som jag ställer på räcket på verandan. Många av plantorna blir nedklippta och omplanterade i rabatterna - kanske de vill komma tillbaka med ny blomning senare i sommar?

Min dotter lämnade sina uttjänta conversekopior på verandan i våras, när hon fick ett par nya...Jag hittade blåsvarta självsådda violer i gräsmattan, och huxflux blev det återanvändning!
GLAD MIDSOMMAR på er alla!
Fler bidrag hos KATARINA

torsdag 11 juni 2009

BLOOMING FRIDAY: Färgklick

En härlig färgklick denna sommarfredag med skolavslutning, och semestern på gång.

Clematisen heter "Capitaine Thuilleaux", och har många knoppar på gång.


Irisen, tror jag är en holländsk sort, som troligtvis inte är så härdig, men än så länge är det andra försommaren den blommar hos mig. Svenska färger på en vacker iris!

Trevlig Helg på er alla!

Fler bidrag till BLOOMING FRIDAY finns hos KATARINA

VECKANS FOTOTRISS: Svart&Vitt


Jättevallmon "Perrys White", blommar just nu med stora härliga frasiga blommor. Verkligen en blomma i svart och vitt!
Denna, för mig okända, fjäril med grafiskt utseende, satt på en vägg i vårt hus förra sommaren.

Hemma hos oss finns en madonnalik 14-åring, med svartfärgat hår och svartsotade ögon i ett vitblekt ansikte, men när mamma bad snällt att kanske bara få fotografera en liten svartvit detalj, fick mamman en svart blick som svar...Det fick bli en annan madonna: nämligen rosen "Schwarze Madonna".Det finns ju egentligen varken svarta(eller riktigt blå)rosor, men denna rabattros är verkligen mörkt svartröd. Det är en tysk Kordesros från 1992, men egentligen för kinkig för att rekommedera., men de enstaka blommor, som blommar är verkligt läckra.



Fler bidrag här

tisdag 9 juni 2009

Tillbakablick till i maj...

...i blåregnens månad. Fotograferade detta blåregn på en cykeltur för några veckor sedan, men det har nog blommat över nu, eller? Vet ju inte, eftersom det än så länge inte växer något blåregn i vår trädgård. Gullregnen har jag sett blomma för fullt, och då nynnar jag och tänker på delar ur Hjalmar Gullbergs dramatiska kärleksdikt: "Kyssande vind"(ja, den har blivit tonsatt.)
"Han kom som en vind,
vad bryr sig en vind
om förbud?
Han kysste din kind,
han kysste allt blod
till din hud.
Det borde ha stannat därvid,
du var ju en annans ,
blott lånad,
en kväll i syrenernas tid
och gullregnens månad."
Syrenerna är i alla fall snart utblommade...

Denna Clematis Montana Rubens såg jag klättra ut vackert över ett plank. Min Montanaclematis har ännu ej blommat, för den är relativt nyetablerad, men jag hade en gång ett jätteex, som blev några år innan den tjocka nedersta stammen troligtvis fick röta. Jag hoppas på blommor på mitt nya ex, kanske redan till nästa år, men än så länge får man ju njuta av vad som ses i andra trädgårdar.

fredag 5 juni 2009

BLOOMING FRIDAY: Vallmofras


När jag kom ut i trädgården i förmiddags var det lite mörka moln på himlen och kalla vindar svepte kring. Men så -WOW!- upptäckte jag att den rosa jättevallmon hade slagit ut med två blommor.
Skrynkligt, frasiga blommor med härligt mörkt rufs i mitten. Den ena blomman var extra skrynklig, men den kanske slätas ut under dagen, eller?
Det kan tänkas att sorten är "Pattys Plum", men jag är inte helt säker...
Trevlig Helg på er alla!
FLER BIDRAG här

torsdag 4 juni 2009

FOTOTRISS:Något kärt, något tryggt, något varmt


De jag har kär är ju barnen och äkta hälften, men det är ju inte alltid så intresserade av att vara mina fotoobjekt, och framför allt inte här... Å andra sidan, vilken av dem skulle jag då välja ut av dem fyra? Men min sekatör(eller en av dem alla) är ett KÄRT redskap vid beskärning av trädgårdens växter och våra KÄRA rosor. På bilden är en av de KÄRA förstlingsblommarna bland rosorna i år:"Thérèse Bugnet".


På tal om min KÄRA äkta hälft, inköpte han en säckaKÄRRA till mig i våras, så jag skulle känna mig TRYGG när jag körde omkring de tunga jordsäckarna och krukorna i trädgården(dock inte de på bilden, som inte är så tunga...)Då kunde maken också känna sig TRYGGARE, och dessutom, har han kunnat använda den nu när vi byter vårt kök. Infogad bild är en annan sorts kärra, påminnande om den förra, som ger TRYGGHET åt både vårdpersonal och de vårdade vid förflyttningar. Liknande konstruktion, som min härliga blå, fast härligt VARMT röd, och med tillhörande bälte.
I kyrkan sjungs i bland "TRYGGARE kan...", och man tänder ljus för nära och KÄRA. Många tända ljus gör att det blir både VARMT i kyrkorummet och VARMT inombords i själ och hjärta för dem som ljusen blivit tända för.Man sänder VARMA tankar till dem genom att tända ljus. (Tankevärt:"Förbanna inte mörkret: Tänd ett ljus!")
FLER BIDRAG TILL FOTOTRISS FINNS här