Translate

torsdag 18 februari 2010

BLOOMING FRIDAY: Vårens budbärare...

...är väl vår kära krokus.Sanna Töringe skriver i sin bok "Historier om blommor", att vid tidiga, varma vårar kan man ge sin käraste en krokus den 14 februari: Alla Hjärtans Dag, istället för ett geléhjärta och berätta historien om St Valentin.
Enligt Sannas bok var historien så här, att St Valentin var kristen och levde i Rom på 200-talet.Han botade en fångvaktares blinda dotter från sin blindhet, och under tiden som ögonkuren varade, blev de förtjusta i varandra, och de promenerade tillsammans på ängarna runt Rom, där de plockade krokusbuketter.
Valentin blev senare dömd till döden, för att han var kristen, och dagen då han skulle bli avrättad, skrev han ett kärleksbrev till fångvaktardottern, som han undertecknade med från Din Valentin.När flickan öppnade brevet föll det ut en torkad krokus, som hon då kunde se, eftersom hon blivit botad från sin blindhet.
Det är väl den här synen vi längtar efter att se, va?
De vilar under all snön, så vi får nöja oss...
...med att driva krokusarna i krukor inomhus.
Krokusens ursprungsland är mestadels Balkan och Turkiet, men det finns en del arter även i Medelhavsområdet, Ryssland och i västra Kina.
Det är en speciell saffranskrokus: Crucus.sativus som odlas just för saffranskryddan, och den är dyrbar, eftersom det går åt många blommor för några gram krydda. Priset har gått upp ännu mer på senare tid, beroende på att det förr var barnarbetare som skötte plockningen av saffran.

Hos Agneta med bloggen WABI&SABI är det utlottning av läckra och eleganta kuddar, nästan i krokusens färger...eller?Det är ELISABET med bloggen Design by E som tillverkat dem, och titta gärna in där, och se på fler av hennes produkter.
Tävlingen pågår tom den 21 februari.
Jag är förtjust i de färgade Mariamekko-skålarna från Iittala, och vinner gärna en rosa från Signe1/Sofias tävling på bloggen DITT SIGNE. Dragningen på denna tävling sker den 24/2
kl 24.00.
Helena med bloggen ELSAOHELENA har utlottning av den underbart söta necessären från Lisbeth Dahl, armband från Sofie Rydbratt och en liten tvål.
Dragningen blir söndagen den 28 februari. Necessären är ju bara helt förtjusande!!!
Slutligen lottar Eva på ANGELPEARLS ut ett av sina vackra hjärtinspirerade halsband.
Evas tävling varar till den 23/2.

LYCKA TILL nu allihopa, som vill tävla!

Ha en skön fredag&
Trevlig Helg på er allihopa!

hälsn
AnnA

För att se mer FREDAGSBLOMNING gå till KATARINA med bloggen Roses&Stuff, och denna fredagen visar hon godis för ögat(och kanske för den insnöade själen med?)

20 kommentarer:

Angel.Pearls sa...

Jösses vilka söta krokusar du bjuder på..såna vill jag också ha i mitt kök!! Roligt att du är med på min GiveAway å tack för att du länkar till mej med bilden i ditt inlägg!! Ha en superfin helg! Kram//Eva

Elsa och Helena sa...

Hej! Vilka ljuvliga krokusar du visar...ja, dom ligger gömda under snötacket nu, åtminstone här uppe hos oss:) Roligt du ville vara men i min lilla utlottning:)
Kram Helena

Lotta sa...

Vilken söt historia om krokusen.
Den var riktigt rörande.
Fantastiska foton som vanligt..Ljuvliga....Man håller på att längta ihjärl sig nu efter sol och vår.
Ja saffranen var dyr till jul
För två små påsar betalade jag 75:-
Tur att bullarna blev bra för annars hade det kännst lite kymmigt.
Tack för störtskön kommentar hos mig.
Jag skriver inte så mycket utan sätter in fler bilder
Lite lat är jag allt hahaha
Birgitta har en superblogg likaså du....
Kramizzzzzzz
Jag lägger till din hos mig också....Mysig helg!Lotta

AnnCharlotte sa...

Den där oranga färgen som är i krokusarnas mitt är helt fantastisk...liksom lysande.
Jag vet, jag har snöat in på färg idag...har precis målat ett skrivbord ( svart ) och går just nu igång på dina fina färger som är både här och där ;))))

sweetbay sa...

I love those crocus, so beautiful!

Atelje Skärvan sa...

Krokusar så härligt, man tänker på att snart är det vår.
Kram Agneta

HelenJ sa...

Å vilka härliga vårbilder....
Det finns ytterligare en anledning till att saffran var så dyrt i julas. Gillebagaren (som ligger på orten där jag bor) köpte upp halva den svenska importen. Många lussebullar blev det.... fast kanske inte så många ute i de svenska hemmen =)
Ha en trevlig helg!
/Helen

Katarina sa...

Undrar hur mina krokusar mår djupt där nere under snön... De du visar är underbara!
Härlig berättelse också!
Kram

Bea sa...

Så mycket vackert du bjuder på, både upplysning, vackra collage och underbara vårlökar i ljuvlig blå färg. Man blir jätteglad av att titta in här!
Kramar / Bea

Anette sa...

Underbara krokus! Efter en natt med en halv meter nysnö, så känns det väldigt avlägset. Ja, en halvmeter var kanske att ta i, men det känns som det ;-)
Ha en fin helg. /Anette

Vintage Fairy Tales Rebecka sa...

Jag har de senaste åren varje höst planterat mängder av krokus i blandade färger!
Vilken glädje det är då de börjar blomma, jag längtar!
Ha en mysig helg
Becky

NinaH sa...

VAcker berättelse om Valentin, hans älskade & krokusar! Gör dessa blommor än kärare! Såklart skulle man helst vilja se dem därute- utan snötäcke alltså! Men inte så dumma att ha inomhus heller!;-)

Unknown sa...

Hejsan,
vilka härlig krokusbilder,
gillar dem för de brukar blomma så himla tidigt hos mig. De sitter på tomtens varmaste ställe, under några rosbuskar av Madame Plantier. Längtar.
Var inne på din rosblogg också, mycket läsvärd. Kommer tillbaka till båda två.
//Camilla

Hannele på Hisingen sa...

jag hade också krokusar i kruka, får se, när man kan gräva ner dom :)

Njut i din trädgård sa...

Oj vad många tävlingar du hade koll på!

Krokusar är så glädjande när dem blomstrar under vårvintern.

Vårvintern, ska det vara nu det, fniss, svårt att tro...

Många fina bilder att njuta av, tack, med tanke på att det är så vitt ute är det härligt med färg bland bloggarna.

Gela sa...

Tack för alla fina bilder av krokusarna. Har läst historien förut om den blinde flickan och hennes valentin. Man får vårlängtan om man ej redan hade det när man ser de fina bilderna. Ha en fin fin dag./Gela
Ska kanske gå in och titta på tävlingarna tack för tipset.

Annika Christensen sa...

Vilka fina krokusbilder du visar för oss.
Jag har några i växthuset som jag kanske skulle fota??
Ha det gott
Annika

Angel.Pearls sa...

AnnA!Tack för att du var med, 'ledsen' att du inte vann 'denna gång' -säkerligen kommer fler chanser hos mej framöver!Ha en fin kväll-Kram//Eva

Unknown sa...

Hej Anna!
Va mysigt med rottingstolar.Det låter så somrigt och romantiskt.Självklart att den lilla körsbärsvasen skulle med hem, går ju inte att lämna kvar den där...!!Hihi!
Dina krokusar är fantastiska!Vilken blomsterprakt som ligger i jorden ännu så länge och väntar...Ser riktigt härligt ut med de svenska färgerna där.Det blir aldrig att jag i mina blomsterkompositioner sätter ihop blått och gult av någon anledning.Alltid när det är dags att sätta ex penseer så faller jag för de pastelliga och ljuvt blåa varianterna.Men de knallklara färgerna blått och gult är eg mer uppiggande!Riktigt som en vitamininjektion av färg.Får se hur det blir i vår för mig...:-)
Ha det gott kära du!
/Kram Karin

AnnA sa...

TACK för alla kommentarer!
En del av er har jag hunnit med att besöka, och kanske skriva en liten rad...men nu är det ju fredag igen, så...
VÄLKOMMNA in och se vad som blommar denna fredag hos mig, och jag hoppas att det blir ett lika stort nöje för er, som det är för mig...
Hälsn
AnnA