Translate

fredag 15 april 2016

BLOOMING FRIDAY: Som jag skrev och visade i förra blommiga fredagens inlägg;...


...i mitt skåneland går det undan i april, och jag är tacksam för att värmeböljorna än så länge uteblir, för då saktar blomningen ner lite, och det magiska blå, ute i markerna......varar desto längre.


Gulsippan blommar något senare än blåsippor och vitsippor, men idag såg jag att blommorna börjar slå ut  hos oss i rabatterna.
Jag har faktiskt ingen aning vartifrån och hur de kommit hit - de bara är och dyker upp lite här och var.En första knopp på en tidig clematis,...


...och persikan 'Anna Helena' håller på att slå ut. 
Denna persikan är senblommande och därför senbärande med frukt också.
I och med att den blommar senare än vissa andra persikosorter fryser inte blommorna bort så lätt, och dessutom är det mer sannolikt att bin och humlor vaknat till liv med efter vintervilan, när den blommar.


Sjömanshjärtat - 'Dicentra cucullaria' är en ovanlig släkting till fänrikshjärtat, som dessutom blommar före dessa.
Skör i blomman, men väldigt söt.Och så är det alla dessa primulor och vivor som är på gång.
När vi flyttade till vårt hus för över 20 år sedan fick jag några plantor av min storevbror, som jag delat, och delat, och delat...
Primulor och vivor är väldigt lätta att dela, men det bör göras efter blomningen.
Man bara gräver upp en frodig planta, och bryter isär den till fler plantor med rötter på, planterar, och så är det klart.


Denna dubbla charmerande fick jag förra våren av en blomstervän, och den blev delad förra sommaren till ett par plantor, som ser ut att kunnas delas igen efter blomningen.


Vårens första löss på en kinkig kinaros i uterummet, blev bortknäppta efter fotografering - och ser ni knoppen?
Vårens första planterade ros, blev en 'Climbing Iceberg'. Min make beskärde klätterhortentian vid stupröret rätt så rejält i höstas, så nu kan det kanske gå bra att låta den få växa upp mot stupröret istället.
Vårens första planterade i år, och några redan i planteringskön...Som det kan bli...


Ja, så här blommigt är det på vår verandra.
Gäster får tränga sig på mellan blomsterna, men det är väl rätt så trevligt, eller?

Hélèna har denna Blommiga Fredag valt temat: "Vårens Första", och ja, det blev ju som det blev med det, för min del, men gå HIT för att se hur andra tolkar och visar sina vårdebutanter.


TREVLIG HELG!
&
NJUT i din trädgård!
Jag håller på att klippa och binda upp rosor, och händerna ser ut därefter...
Det är ju inte alla lägen det fungerar med handskar, tycker jag.
Hälsningar
AnnA

5 kommentarer:

Gela sa...

Vad glad jag blev av att titta in hit till dig. Fina bilder. Ska dela mina vivor efter blomning här med, vill ju ha måååånga av dom. Det är en härlig tid vi har nu när allt slår ut. Önskar dig en fin fin helg!

Rost och rädisor sa...

Underbart på din veranda och allt annat som blommar. Håller med dig om att man vill ta det lite försiktigt med värmen nu så man hinner njuta ordentligt. Sjömanshjärtat så himla sött!
Trevlig helg
/Anette

Maribel sa...

Så fint med sippor i olika färg. Har vitsippor och gulsippor som snart slår ut, blåsipporna har snart gjort sitt. Härliga planteringar i dina krukor. Färgglatt och fint.
Ha en riktigt trevlig helg / Marika

Inger sa...

Så mycket tidigare det är hos dig än hos mig, t ex din klematis. Bästa tiden nu, eller hur.
Kram

Nette Cecilia sa...

Så vacker sista bilden är för den som gillar blått .Vi har dom först blåsipporna i trädgården nu för här blommar dom ju inte vilt i skogen ,trevlig helg ,nette