Translate

fredag 19 februari 2016

BLOOMING FRIDAY:Mycket inspiration och många tips......hämtar jag från olika trädgårdstidningar som t ex ALLERS TRÄDGÅRD och ALLT OM TRÄDGÅRD, där bl a Minna  Merke Schmidt och Annika Christensen ger oss trädgårdsnördar och andra förtjusande uppslag till att utveckla våra kreativa förmågor.
Vill ni besöka deras bloggar, besök Minna HÄR och Annika HÄR.
(Ja, och den gamla korgstolen anno 60-tal, tänker jag pimpa i vår - tips?)Dessa ihoprullade, avklippta tulpanblad, har jag glömt vem som inspirerade mig till, men det var ett rätt så bra tips, att stötta tulpanerna i vasen på ett vackert sätt, med att klippa av och rulla ihop de nedersta tulpanbladen. Att de ihoprullade bladen sedan kanske inte varar lika länge som tulpanerna, är en annan sak, och min variant är ju inte som klippt och skuren ur trädgårdstidningen, utan på mitt vis...Och sedan är det ju så, att tulpanerna är verkligen en blomma i metamorfosstadier(=förändring i kroppsform i olika stadier)- en underbar, levnadsglad blomma, som är vacker......från knoppstadiet "to the bitter end"...som de lila, som snart hamnar på tulpankomposten ute i trädgården.
Jag vill också tipsa om hur mycket roligare, och kanske ibland billigare, det är att gå på loppis eller i kuriosa- och antikaffärer, och hitta sina vaser och kärl och annat fint.
Den lilla vasen och porslinsbrickan i holländskt Delftporslin hittade jag i Vittskövle, utanför Kristianstad på ANTIKT&KURIOSA, en butik, som är väl värd att besöka, för att kanske hitta en del till en äldre servis eller något annat fint, till ett bra pris.
Och så finns det ju TRADERA...Jag såg underbara björkriskreationer i Minnas regi i ALLERS TRÄDGÅRD.
Inte lika enkelt som på bilden i tidningen,......och kanske var jag lite trött, den där kvällen framför televisionen, när jag försökte hålla ögonen öppna med lite kreativitet, men tja, nu har jag provat på att binda i hop björkriskreationer att ha som krukor och annat, och någon gång till, ska jag nog försöka att göra fler, för jag är en envis själ - det vet de som känner mig......men till dess, är det ju rätt så fint att knyckla, klippa, häfta och knyta ihop krukomslag av vaxat papper.
En liten söt vårkruka som gå-bort-present.
Det fina i det enkla.Ett annat tips är att fråga i närmsta pizzeria eller restaurang om de slänger bort sina stora konservburkar till tomater och annat, för se så fina dessa är... att plantera i!
Glöm bara inte bort att göra avrinningshål i botten......och sedan kan det ju bli så att tidens tand kanske inte bevarar alla etiketterna på burkarna......men det kan ju bli rätt så fint ändå, med rost och skavanker.Vissa plantskolor köper sin jord i storsäckar, som sedan slängs dessa bort, när jorden är slut.
Några har vi fått ta hand om, och lägger trädgårdsavfall i, som skall köras till tippen för återvinning.
Inget spill utanför släp och bagage, och säcken går att återanvända.Ett trevligt sätt att odla sin egen tulpanbuketter, är att på hösten köpa tulpanlökar på rea, och fylla sin pallkrage med dem.
Inspirationen kan jag tacka Annika C och Eva Robild för......och vilken samling av tulpaner som stack upp ur pallkragen!
Nätet sattes på för att inte fresta eventuella fyrbentingar, men de var rätt så sällsynta ändå, förra året.Tanken var sedan, att eftersom jag planterade lökarna i stora krukor, som ställdes tätt i pallkragen, så skulle dessa ha plockats upp efter blomningen, och annat skulle ha planterats där.
Tanken är god, men...
Fast jag kan se en del knoppar som sticker upp nu i februari, så kanske det blir lite tulpaner detta året med.
Tulpanlökar förökar ju sig inte alltid med att sätta nya sidolökar, men vi får se hur det blir med dessa lökarna, och sedan får nog krukorna upp.Tänk så vackert det är med att ha blommande lavendel i trädgården, och tänk på alla humlor, småkryp och fjärilar som älskar att besöka trädgårdar med lavendelhäckar i.
Ett enkelt och billigt tips att föröka sin lavendel är att göra lavendelsticklingar på våren, när man beskär sin lavendel.
Jag, som bor i zon 1-2, brukar beskära lavendel i mars/april, beroende på hur vårvintern beter sig, och i samband med det tar jag även sticklingar av klippet som blir över från beskärningen, och jag beskär vid behov rätt så hårt, för att få vacker form på lavendelplantorna.
När man sticklingsförökar lavendel, tar man en avklippt gren, river av en stickling, så att en bit från den större grenen finns kvar på änden av sticklingen, dvs, man har gjort en "stickling med klack".
Jag brukar ta sticklingarna tre och tre och sätta dem tillsammans i utkanten av en kruka med såjord, och sedan fyller jag på, och brukar sätta ungefär tolv småsticklingar i varje kruka, beroende på hur stor krukan är.
Vatten och lite ompyssling av sticklingarna under vår och försommar, och senare under sommaren, när man ser att det blivit rötter på sticklingarna, planteras dessa om i större kruka, för att hamna i rabatt till hösten.


 Ja, denna BLOMMIGA FREDAG hos HÉLENA  handlar det om de bästa trädgårdstips. Gå HIT för att få fler tips och ännu mer inspiration till härlig trädgårdskreativitet!.


 TREVLIG HELG!

...och NJUT i din trädgård!
Fastän det kommer någon flinga då och då, så är solen ändå mer vårlik, och fåglarna de sjunger fler vårsånger än vinterrhapsodier, och nog luktar det liiite vår?

Ute i vårt uterum är det MYCKET vår med penséer och en nyköpt Gardenia, som får bo under filt, om det kylnar till...Faktiskt finns det några penséer på uteverandan med.Fler blir det till helgen, för väderprofeterna har visat plustecken på väderkartorna i Skåneland.
Om några veckor är det trädgårdsmässa i Malmö. Gå HIT för att läsa mer om mässan.Där brukar det finnas en hel del tips och uppslag, men framför allt träffar man mycket trädgårdsfolk och annt folk!

Ha det!

Hälsningar
AnnA( som nu tänker gå ut och njuta av nuet) 

Carpediem!

13 kommentarer:

LV sa...

AnnA, so enjoy your blog and the lovely flowers you have. No doubt you have one of the most beautiful gardens around. I love flowers and the outdoors, but do not have plants like yours. We are having summer like weather here. Have a good week and look forward to your next post.

bj sa...

Hi, AnnA..I am bj from the blog Sweet Nothings and bloggy friend of LV. She sent me over to see your beautiful tulips. I live on the Plains of West Texas and have never tried to raise tulips.
However, my post that is up right now is about some tulips I received for Valentine's Day...I hope you will come see them. They are beautiful...

Anonym sa...

Så vakre krukker med tulipaner :)
Ai, at jeg ikke tenkte på å legge løk i pallekarmene i høst!

Barfota i mossan sa...

Oj så många bra tips!! Tack för dem. Gillar särskilt de avklippta tulpanbladen och "fågelbona". Kram Katarina

Veronica sa...

Här känns det inte som det minsta vår nu! Vintern kom tillbax med råge! Fördelen är ljuset som kommer mer och mer varje dag!

Jag samlar oxå på vaser och gillar loppisar för fyndletande.
Smart med tulpaner i krage :)

Ha en skön helg!

//Veronica

Maribel sa...

Tack för många fina tips.
Ha en fin helg!
Marika

Drömgården sa...

Jag använder massor av konservburkar, speciellt dom stora som är typ 2-3 liter som jag hämtat frn en restaurang.
Tack för tipset med de rullade tulpanbladen, det ska jag göra nu med tulpanerna jag hade hem idag! :)
/Kitty

Meta sa...

Vilken härlig vårinspiration du bjuder på. Längtar massor tills jag kan odla på kolonin igen
Ha det gott i helgen
kram Meta

GladiGrönt sa...

Många fina arrangemang och andra tips. Björkriset vore kul att prova. Trevlig helg! Monica

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Tänk så många bra tips det finns! Dina är verkligen inspirerande och värda att kommas ihåg. Särskilt realökarna i pallgrage. Tack!
Ha en finfin helg!

Inger sa...

Tack Anna för din kommentar, den gläder mig. Loppis är min melodi, storsäckarna var också bra tips.
Kram

Piasofia sa...

Många bra tips! Gillar de hoprullade tulpanbladen i vasen! Denna sommar ska jag gå på många loppisar samt föröka Lavendel.
Må så gott!

Rost och rädisor sa...

Det var många trevlig tips, särskilt gillar jag att du påminner om att återbruka sånt som blir över på andra ställen som säckar och burkar.
Ha det så gott
Anette