Translate

fredag 28 oktober 2011

BLOOMING FRIDAY: "Sida vid sida...

...låter jag pioner och allium trängas i rabatterna ...

...med rosenblomningen av 'Wrams Gunnarstorpsrosen'.

Prästkragar är trevligt sällskap att växa sida vid sida av en luktpion...

...och bullig engelsk ros, vid namnet 'Constance Spry'.

KATARINA med bloggen 'Roses&Stuff" presenterar denna Blommiga Fredag temat "Sida vid Sida", och gå in HIT för att se fler bidrag.






Ha en fortsatt skön helg!
hälsn
AnnA
PS! Visst var det härlig att få en lite återblick på den sommaren som var, nu när det grå höstmörkret är på g? DS.

lördag 22 oktober 2011

Pumpatider...

 ...och höst och en hektisk vecka, då jag fått förmånen genom mitt arbete att få studera några poäng psykiatri på högskolan .

 Under lördagen tog maken och jag en biltur uppe i Vångabygden och såg dessa begynnande färgexplosioner i lövsalarna.

En del av rosorna i vår trädgård levererar nyponskörd, och med denna bild önskar jag alla som vill välkomna till söndagens föreläsning i Åhus kl 14 av Ann Persson: om glädjen och nyttan med nypon! Läs mer HÄR.

En hel del av vårens penséer har självsått sig och blommar just nu i rabatter och än så länge inte bortstädade krukor. Jag samlade till ett litet penséestilleben...
Ha en fortsatt TREVLIG HELG!
Vi syns hos HÅKANS LÖRDAGSSHOWOFF!
hälsn
AnnA

fredag 14 oktober 2011

BLOMMIG FREDAG: Giftiga...

...växter finns det en del i trädgården, såsom den mytomspunna vita julrosen, där dess svarta rot sägs framkalla galenskap och även sägs ha använts till abortframkallande medel i äldre tider.

Stormhatten (eller det vackrare danska namnet: "Venusvogn")- 'Aconitum' anses vara en av våra giftigaste trädgårdsväxter, men jag har aldrig läst om något förgiftningsfall hos någon människa. Däremot har jag läst om ett dödsfall av en hundvalp, som tuggade i sig av en planta.Moses brinnande buske - 'Dictamnus albus'- är giftig på så sätt att växten kan orsaka hudskador.Fingerborgsblomman - 'Digitalis' - är en viktig, men giftig medicinalväxt, som används i framställandet av hjärtmedicin.Riddarsporrar - ´Delphinium'- är stiliga uppstickare i trädgården, men en del av sorterna anses också vara giftiga.

 
 Vit och vacker, men dock giftig fingerborgsblomma. I en del böcker rekomenderas det att undvika att odla Digitalis i miljöer där barn under 4 år leker. Förgiftningar med kräkningar kan förekomma om bladen avsmakas.Humlor och bin gillar dock att dyka in i blommorna.


Frosten, som kom i natt och lade sig på gräsmattan, är väl egentligen inget gift, men den tog död på en del av den sista sommarblomningen.

VÄLKOMNA att deltaga och besöka KATARINA med bloggen "Roses&Stuff" denna Blommiga Fredag , där denna veckas tema är GIFT. HÄR finns fler tolkningar.

På söndag är det föreläsning på Fredriksdal i Helsingborg kl 14 av den trädgårderande Henrik Valentin. HÄR finns information om föreläsningen, för er som intresserade att åka dit.
En annan föreläsning jag vill propsa för sker den 23 oktober i Åhus - om nyttan med nypon. Läs mer HÄR.
.

En fortsatt skön Blommande Fredag!
Trevlig Helg! (Några åker kanske till Helsingborg i helgen?...)
hälsn
AnnA

fredag 7 oktober 2011

BLOOMING FRIDAY: "Skönhet...

 ...i vår trädgård från i somras, som denna lackorangefärgade 'Lilium'...

 ...och denna krispigt ceriserosa skönhet.

 Den sköna 'Lilium Regale' med sin starka, lockande doft, gör att blomflugor och andra flygande söker sig in i dess gap.

Ett litet snigelbarn på promenad på den vita liljans ståndare, kan väl inte göra så stor skada...


...men däremot är den purpurröda liljebaggen en riktigt odjur och liljemarödör. Det gäller att eliminera så många som möjligt tidigt på våren innan de hunnit att föröka sig, lägga ägg, och de vedervärdiga odjuren till larver kläcks och glufsar i sig av liljorna, nerifrån och upp.

 KATARINA med bloggen "Roses&Stuff" har denna Blommiga Fredag temat "The Beauty and the Beast". HIT för att se fler tolkningar.
Jag vill tacka för alla goa' kommentarer jag fick förra fredagen och önskar er alla en fortsatt skön Blommig Fredag&Trevlig Helg!

hälsn
AnnA

PS! HÄR har jag tolkat temat på min rosblogg. DS.