Translate

fredag 14 oktober 2011

BLOMMIG FREDAG: Giftiga...

...växter finns det en del i trädgården, såsom den mytomspunna vita julrosen, där dess svarta rot sägs framkalla galenskap och även sägs ha använts till abortframkallande medel i äldre tider.

Stormhatten (eller det vackrare danska namnet: "Venusvogn")- 'Aconitum' anses vara en av våra giftigaste trädgårdsväxter, men jag har aldrig läst om något förgiftningsfall hos någon människa. Däremot har jag läst om ett dödsfall av en hundvalp, som tuggade i sig av en planta.Moses brinnande buske - 'Dictamnus albus'- är giftig på så sätt att växten kan orsaka hudskador.Fingerborgsblomman - 'Digitalis' - är en viktig, men giftig medicinalväxt, som används i framställandet av hjärtmedicin.Riddarsporrar - ´Delphinium'- är stiliga uppstickare i trädgården, men en del av sorterna anses också vara giftiga.

 
 Vit och vacker, men dock giftig fingerborgsblomma. I en del böcker rekomenderas det att undvika att odla Digitalis i miljöer där barn under 4 år leker. Förgiftningar med kräkningar kan förekomma om bladen avsmakas.Humlor och bin gillar dock att dyka in i blommorna.


Frosten, som kom i natt och lade sig på gräsmattan, är väl egentligen inget gift, men den tog död på en del av den sista sommarblomningen.

VÄLKOMNA att deltaga och besöka KATARINA med bloggen "Roses&Stuff" denna Blommiga Fredag , där denna veckas tema är GIFT. HÄR finns fler tolkningar.

På söndag är det föreläsning på Fredriksdal i Helsingborg kl 14 av den trädgårderande Henrik Valentin. HÄR finns information om föreläsningen, för er som intresserade att åka dit.
En annan föreläsning jag vill propsa för sker den 23 oktober i Åhus - om nyttan med nypon. Läs mer HÄR.
.

En fortsatt skön Blommande Fredag!
Trevlig Helg! (Några åker kanske till Helsingborg i helgen?...)
hälsn
AnnA

14 kommentarer:

Cika sa...

Ja, frost är ju som ett gift som tar död på allt! Men, vackert är det med frost i gräset..och tur att giftet inte verkar för evigt!
/Cika

AnnCharlotte sa...

Det är mycket gift i våra trädgårdar.....
Frosten gillar jag inte.
Ha det bra )

Mia sa...

Riddarsporren också? Där lärde jag mig något nytt. Men dom är ju vackra allesamman av dina gift'piler' och jag har heller aldrig hört om någon som blivit förgiftad (tack och pris!)
Ha en fin (frostfri) helg :)

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Vackert inlägg.
Vi hade också årets första frost natten som gick.
Trevlig helg
Birgitta

Lena/isklockan sa...

Trevligt innehållrikt inlägg med vackra bilder.

Kram

Suss o Kai sa...

Tänk vad mycket växter som är medicin och samtidigt giftiga i fel mängd!?! konstigt Kram Suss

Hélena sa...

Ibland önskar jag att jag bodde i Skåne :-). Jättefina bilder!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Gela sa...

Vart tog min kommentar vägen??!!! Den bara försvann. Men Godmorgon skrev jag i alla fall. Vackra bilder du delar med dig, det finns ju rätt mycket giftigt i våra trädgårdar, men snart har den minsta fyllt 5 och då är det ju ok, eller. De rör inte mammas blommor hur som. Ha en riktigt fin fin söndag/Gela

Gunilla sa...

Vilka fina bilder på så giftiga växter som vi har i våra trädgårdar.


Ha en fin dag
Gunilla

Margot sa...

Vackra bilder på vackra blommor!
Ha det gott!
Kram Margot

Katarina sa...

Nog har frosten en giftig påverkan på trädgården. Än så länge har vi bara haft lätt frost, så än blommar rosorna!
Ha en bra vecka!

LV sa...

You live in a paradise world surrounded by so much beauty.

Knatten sa...

Jo det är en faslig massa giftigheter man har i trädgården. Stormhatten har varit med i många deckare jag har läst men som sagt, inget i verkligheten tack o lov.
Önskar dej en skön höstdag. /Knatten

Angel.Pearls sa...

Oj då -redan frost!
Ha en fin dag
Eva