Translate

torsdag 22 september 2016

Höstdagjämning...


...och efter många heta brittsommardagar har luften blivit krispigare, och det är kallare både på morgnar och på kvällarna. Framför allt blir det fort mörkt på kvällen.
Ålamörker kallas detta mörker för i september till november här nere i Hanöbukten, då man får den allra största  fångsten av ål - även om man nuförtiden inte fångar så mycket ål längre. Iallafall, är det också den tiden på året då de könsmogna ålarna  ger sig iväg på sin vandring till Sargassohavet för att träffa en lämplig ålapartner och yngla av sig med.
Det är även äppletider, och i Kivik är det premiärvisning i helgen på den stora äppletavlan nere i hamnen.
Undrar vad hon valt för motiv i år, Emma Karp Lundström?(HÄR är föregående års motiv.)


Det är dags att planera för övervintring av årets skörd av rosensticklingar - det blev en del, och om någon vill byta till sig någon liten buske finns det bl a sticklingar från 'Trier', 'Perennial Blue', 'Wrams Gunnarstorp', mfl. Det är bara att maila mig.


Fortfarande kan jag fylla mina vaser med färgglada blomster,...


...och vår trädgård får trevliga små gäster, som trivs bland blommor och blader.


Jag skaffade mig ett kastanjestaket, och fick tipset av Monica med bloggen GLAD I GRÖNT att låta rosor klänga och välla längs med staketet...


...och många rosor blev det, och annat med, för den delen. Echineaceor i mängder, som synes, och när jag sedan läste i senaste numret i Allt om trädgård, om hur fint det kunde bli med kärleksört, som senblommande perenn, hittade jag en stor planta, jag planterat och glömt bort i en hörna. Hux flux blev den lätt tre nya plantor, som jag fyllde på med, och så besökte jag HÖRNHEM i Viby och hittade en fin  lågväxande sedum. Det börjar bli fullt i bägge rabatterna med kastanjestaket runt, men jag vill ha det fullt och tätt och lite som de "förklädesrabatter", jag såg i ENGELSKA TRÄDGÅRDEN.(Bilder HÄR.) och lite Tasha Tudor blomstrighet.


Sen så behövde ju hela härligheten ha lite vatten. Trots allt har ju september hittills varit en regnfattig månad.
(Glasprydnaderna på pinne kommer från ARTINGARDEN.)


Vi köpte en ny klätterros från CEDERGRENS: 'Babaluv', en relativt ny ros från Warner. Underbar doft och färg, och tydligen prisbelönt med.


Det har varit en fantastisk dahliasommar enligt alla andra - jag däremot har totalt misslyckats i år, jag som brukar ha fina, men så kan det ju bli.
Här är en dahliaodling i från Furuboda/Yngsjö, en gammal trädgårdsmästare och trädgårdsodlare...


...med försäljning längs med vägen,...


...och vi fick en go' pratstund med denna man, som stolt visade upp att hans odling fanns med i en japansk broschyr.
Han berättade att han hade varit med och anlagt många planteringar och parkrabatter i Kristianstad och dess trakter. Ett intressant möte!


Trevlig helg!
&NJUT i din trädgård!
hälsningar
AnnA

söndag 4 september 2016

Ängelholm...


...levererade en av de snyggaste rondellplanteringarna jag sett under sommaren. En sommaräng...


...med rosenskära och andra sommarblommor, och nu i början på september blev det till ett vackert möte mellan sommaren och den pågående hösten.



Vi besökte höstträdgårdsmässan i hembygdsparken i Ängelholm - ett myller av besökare denna sköna septemberdag och mycket att titta på i alla montrarna.


"Hoppla!"
Peter Bengtsson med sin Fru Kultur poppade upp ur folkmassan.
(Besök Peter med fru HÄR.)


På Sofiero förra helgen såg jag anemonen 'White Swan' och blev förälskad, men så upptäckte jag en annan variant: 'Anemone Ruffled Swan' i CEDERGRENS monter. (Läs mer om anemonen HÄR)
Jag såg att den även fanns hos LIVHEDENTORPS PLANTSKOLA, liksom andra ljuvliga varianter av höstanemoner.(Fick visst med mig hem några andra varianter plus svanen.)


Krister&Marie på CEDERGRENS hade en mångfald av clematis med sig.
Vad sägs om denna 'Babydoll'?


...och mitt i alltihopa, såg jag detta i en monter, som taget från en målning av de gamla mästarna från medeltiden, då ett medeltida sällskap besökte mässan.


Vad jag förstått och hört utlovas, blir det ännu någon brittsommarvecka, och i vår trädgård står många rosor fortfarande i knopp och blom. Här är rosen 'Winston Cathedral' - en av David Austins rosor.


Jag önskar er alla en skön vecka!
och NJUT i din trädgård!
hälsningar
AnnA
PS! ...inväntar att det snart är dags för de Blommande Fredagarna hos PILGRIM...I september någon gång, var det ju som fredagarna åter skulle blomma igen...Längtar...DS.

fredag 2 september 2016

September månad...


...och jag plockar ihop vad som finns i vår trädgård...


...och fyller mina vaser med blomster i mustig färgskala.


Rabattrosen 'Midsummer' blommar om  i solvarm färgskala...


...och jag klipper några blommor från solrosplanteringen i en av pallkragarna...


...att ha i mina vaser och skålar...


...och så placerar jag dem som vanligt på den av väder och vind patinerade trädgårdsstolen.


Austinrosen 'Lady Emma Hamilton' med toffelblomma, chokladcosmos, rudbeckia, solros och oregano i septemberkulör bland drivved i fulsnygga vasen, som maken fyndat för en tia på en loppis.


Efteråt, när buketterna hamnat på bordet inomhus, passar en nässelfjäril...


...på att solbada på trädgårdsstolen.
Jag hoppas att brittsommarvädret varar ett tag till!


Jag önskar er alla en trevlig helg!

Vi kanske ses på höstträdgårdsmässan på söndag i Ängelholm?
NJUT i din trädgård!
hälsningar
AnnA