Translate

onsdag 31 mars 2010

Trädgårdstema: Vad planterar du i?

Maria Berg från MARIAS TRÄDGÅRD vill denna vecka ha reda på vad vi planterar i, och jag blev visst nämnd där...
Inte för denna plantering av en helt underbar viva, som blivit planterad i en träask som det varit ost i, som blev köpt innan jul på Fredriksdals julmarknad. Samma julmarknad...





















...som inspirerade mig till att göra om yngste sonens gamla gummistövlar, till detta juliga arrangemang.
OBS! Fotot togs innan allt det vita oändliga/oländiga kom...
Inspirationskällan finns HÄR
Just nu är det på gång att bygga om kängorna till ett par vårliga - jag har bara inte hunnit...
...för just det , här är skorna som Maria skrev om, fast lite mer grafiska bildutformningen och utprintade på grängat akvarellpapper.
Ja, det är ju utställning på gång i påsk...
...och här en liten förhandsvisning, på några av de tavlor som jag med äkta makens hjälp håller på att hänga.
Lite komplicerat att hänga är det, då det inte finns så mycket att hänga på, men maken har ordnat med en sorts skivor att hänga de mindre tavlorna på, så får vi se hur vi kan få till det lite till under morgondagen...





















På fredag är det iallafall vernissage och utställning hela påskhelgen.
Hjärtligt välkomna att titta in och hälsa på!


Fler förslag på alternativa planteringskärl lämnas hos MARIA.







Ha det gott!
hälsn
AnnA

PS! Apropå alternativa planteringskärl; det har faktiskt hänt att makens uttjänta arbetstofflor vissa år fått planteringar i sig...DS.

måndag 29 mars 2010

Mosaic Monday: It´s time for pansys...


...and I have planted someones in a basket with some other flowers from the spring. In a smaller baskets are some eggs and my lovely birdies - some Easterninspiration maybe?
Pansy - "Pensé" - comes from the french word "penser", thinking - and why not put a thougtful angel in the basket with the pansys?

Have a nice week!
Best wishes,
AnnA

To see more blogposts of this MOSAIC MONDAY go and visit MARY with Little Red House

fredag 26 mars 2010

BLOOMING FRIDAY: Vitt, vitt, men inte snö...

...utan blommande vita julrosor i en bekants rabatt.

En underbar vit skönhet!

Och vita anemoner i ett litet änglaarrangemang.

Det gäller att passa på att njuta av snödropparna...

...för nu går det undan i rabatterna!
Krokusen är också på gång, och igår såg jag de första fjärilarna fladdra förbi...Jag hann inte ifatt dem med kameran, å andra sidan håller jag ju på att ordna med min påskutställning, så allt hinns inte med, och KATARINA och ni andra får vänta till senare i kväll för att se mitt rosa blommande inlägg. Rosa rosa...

Underbart lapptäcke i vitt och blått vill jag gärna vinna hos en annan Anna med bloggen VITA ROSOR OCH FÖRGÄTMIGEJ och tävlingen varar till den 1 april.

Den kära Maud med bloggen HIMLA LANTLIGT I MY PRECIOUS HOME tillverkar underbara skyltar, som hon nu lottar ut, och denna tävling varar också till den 1:a april.

Slutligen hade det inte varit dumt för pengabörsen att vinna en check att köpa lite nytt att vila sig i och njuta av sin trädgård.
Det är BRAFAB, som har utlottning på en check på 5000:- att köpa trädgårdsmöbler för, hos dem.

Och nu hoppas jag att alla fortsätter att NJUTA av denna härliga fredag, och ha en skön helg!

Hälsn
AnnA

PS! För att se mer FREDAGSBLOMNING gå till KATARINA, som denna fredag visar de underbaraste rosa penséer.DS.

torsdag 18 mars 2010

BLOOMING FRIDAY: Galantofili...

...det är detsamma som snödroppsamlarmani.
Det är en samlarmani som uppstod i sekelskiftets England - var annars?
Enligt Sanna Töringes bok "Historier om Blommor", skall det finnas arton olika arter av snödroppssläktet - höst- och vårblommande - och över femhundra namngivna hybrider.
Den vanligaste arten heter Galanthus nivalis, och det finns en dubbelblommande sort som heter Galanthus Flore Pleno.
Mina Flore Pleno har fortfarande inte kommit fram ur snödrivorna...
De andra enkelblommande snödropparna är väl de flesta av den vanliga sorten, men det finns även en rätt så storväxt sort i någon av rabatterna.
För att kunna särskilja de olika arterna...

...tittar man bl a på formen på de små sinusmärkena, vid den lilla "underkjolen" på snödroppen.
Ett tips på att kunna få se den sköna insidan på den hängande blomman är att lägga en spegel under vasen med snödroppar i...

...och denna kanna med "stuckaturer" av snödroppar på porslinet - min snödroppsvas - hittade jag i helgen hos CECILIAS KURIOSA. Inspirationen blixtrade till i huvudet på mig, förstås! (Mer jag hittade hos Cecilia finns HÄR.)
En liten legend om snödroppen och Jungfru Maria och Jesusbarnet finns också att läsa i Sanna Töringes bok.
Det är så här att snödroppen symboliserar Jungfru Marias renhet, och när Maria gick till templet i Jerusalem, för att bära fram Jesus för första gången, växer det upp snödroppar i hennes fotspår.
En annan biblisk legend berättar hur en snäll ängel, låter snöflingor förvandlas till blommande snödroppar för att trösta Eva, när hon och Adam blir utkörda från paradiset.

Denna blommande fredag misströstar KATARINA lite - tycker att vintern är i drygaste laget - och längtar efter våren, och vill ha våra skönaste sommarbilder att trösta sig med.
Lite sköna bilder från stranden i Äspet i Åhus med det första doppet, kanske skulle passa?(Alla mina foton går givetvis att klicka upp till större storlek!)
Annars tycker jag nog att våren är på gång...
Isen är på drift, även om det nog bara är änderna vid gamla Äspet-bron vid Åhus-hamnen, som vill ta sig ett dopp för tillfället.

Det blommar på i rabatter, där snön smält bort, och knoppas här och där. På Lilla Torg i Kristianstad blommar det av penséer och andra vårblommor i alla de färger.
"Tittut!" Ännu en av Mariasystrarna travar runt i rabatterna.
En annan Maria, är Maria Berg på bloggen MARIAS TRÄDGÅRDsom denna vecka har vårtecken som tema. Vill ni se fler tecken på vårlighet gå HIT.Eller bidra med ett eget vårtecken till Maria, vetja!

Lite tävlingar måste jag ju också propagera för, och Minna Mercke Schmidt har utlottning av sin bok "Blomstrande idéer" på sin blogg BLOMSTERVERKSTAD fram till den 29 mars, och den hade passat bra i min bokhylla!
Bodil med bloggen FRU GREDELINS DILLEN har utlottning av denna söta kanna, men även annat smått&gott, och tävlingen varar tom den 20 mars.
Slutligen vill jag gärna vinna en dansande ängel från TRÅDSPIRA, som Lotta lottar ut(vad vitsig jag var då..;)!)på sin blogg LIVETS VÄV, och denna tävling varar tom den 21 mars.
Lycka till med tävlandet ni som vill!





Jag vill önska er alla en fortsatt skön fredag
& en trevlig Helg!
hälsn
AnnA

För att se fler blommande fredagsbidrag gå till raraste KATARINA med bloggen "Roses&Stuff", och visa gärna henne några härliga sommarbilder, för att ge henne åter ett hopp om att våren är på gång!

söndag 14 mars 2010

Söndagsmys, awarder och tävlingar

Söndagen började lite deprimerat med stora, vita flingor från skyn, men så kom solen ändå med vårvärme, och katt...

...och krukor flyttade ut på verandan för att få lite vårluft.

Maria Nyckelpiga passade också på att sola sig...

...och tänk, en snödroppe hade slagit ut i min rabatt.
I vår grannes rabatt lyste det gult av vintergäck(se även HÄR) och jag krukade mina pionrötter från Malmömässan(se HÄR) i stora krukor, som skall få stå utomhus på verandan - lite täckta nu de första kalla nätterna - innan de kan planteras i rabatterna.

På eftermiddagen åkte maken och jag till CECILIAS KURIOSA (se även HÄR) och hämtade hem en möbelgrupp i rotting(med vintagestuk?) till uterummet till ett fabulöst fyndpris. Cecilia hade varit på ännu en inköpsrunda och hade inte längre plats att husa den åt oss. Lite annat smått och gott fick vi också med oss hem från Cecilia, men det får jag visa någon annan gång.

GELA och MARGOT har tillägnat mig en härlig solskensaward, och jag tackar så mycket för äran...

...men jag gör en KARIN
...

...och har gjort en egen award, och istället för att försöka plocka ut 12x2 stycken bloggare att skicka solskens-awarder till, får ALLA bloggföljare, som vill, till min annamablog och även till min rosblogg plocka min award.
Jag blir så glad för alla kommentarer här och på min rosblogg skall ni veta, och så vill jag fira att våren den är på gång ändå, trots snöflingor mellan varven.

Apropå Karin, denna fantastiska människa, har hon ju en utlottning av sina underbara kort, som inte får glömmas bort, att tävlas om HÄR.Tävlingen varar till den 31 mars.

TEKLA MARÄNG är det utlottning av denna vårliga tulpanhandduk, och den hade passat fint i mitt kök eller på min gästtoalett.
Den 21 mars sker utlottningen.

Många har nog sett Angelpearls underbara smycken, men det är inte hon som håller i tävlingen denna gång, utan det är Federica med bloggen SWEET AS CANDY som har en giveaway på detta vackra hängsmycke, men det finns även små broscher som tröstpriser. Denna tävling varar till den 18 mars.

Slutligen finns det madonnor och jesusfigurer att vinna hos Lena med bloggen ETT VITARE HEM. Lena firar sin bloggs ettårsjubileum, och utlottningen sker den 19 mars. GRATTIS LENA!






Jag önskar lycka till alla som vill vara med och tävla om de olika priserna, och så hoppas jag att helgen varit bra!
Hoppas ni får en bra vecka med!
Och våren - den är på gång!
Kram!
AnnA

fredag 12 mars 2010

BLOOMING FRIDAY: Bakslagsfredag...

...med stora, feta snöflingor från himlen.

...när tisdagen såg så lovande vårlig ut på verandan, och solen värmde i korgstolen.
Jag såg Maria Nyckelpiga krypa fram och sola sig på en sten, men just då var jag på väg någonannanstans, och senare hade Maria krupit tillbaka till sitt gömsle igen, så det blev inget foto .

Men strunt i snön, som just nu faller, låt oss titta på ståndare och pistiller, som är veckans tema hos KATARINA, denna Blommande Fredag.
VITA SACKVILLE-WEST skriver så här om "Kungsängsliljan" -Fritillaria meleagris:
"Det är en blomma, som man ska kika in i.
För att kunna uppskatta dess sanna skönhet måste man komma den tätt inpå livet.

Man måste titta nära på alla de små rutorna och också vända klockan upp och ner för att kunna se in i djupet."

Urdrag ur Sanna Töringes bok "Historier om blommor".


På danska heter blomman
"Vibe eg", vilket kan tänkas vara ett passande namn, för outslagen ser den rutiga varianten ägglik ut. Den vita varianten är väl inte lika spännande, men dock vacker!!!


Och här mellan de dubbla volangerna på "Double Ellen" tittar ståndarna fram, och allteftersom den blommar över bildas det ett fröhus inne i blommans centrum.





















Tisdagen blommade på verandan, och se vilken fantastisk "Lundviva" -Primula Elatior, som jag hittade på ICA Kvantum!
Blommorna vill ha vår och vara ute på verandan igen!!!

Denna underbara ring, (som får mig att tänka på en ring som jag köpte en gång i Turkiet, men som tyvärr försvunnit för mig,) och andra rara ting finns att vinna hos CDE-SIGN.
Dragningen av vinsterna sker den 15 mars kl 21.

Slutligen en liten vårbukett för att återkalla våren, och önska alla Er en fortsatt mysig fredagskväll & en Trevlig Helg!
TACK för att ni tittade in hos mig!
hälsn
AnnA

För att se fler bidrag till denna veckas FREDAGSBLOMNING med ståndare och pistiller, gå till den rara KATARINA med bloggen Roses&Stuff.
Mycket nöje!

söndag 7 mars 2010

Malmömässan i miniformat på vår veranda...

...i solen på söndagseftermiddagen.
Inköpen från mässdagen i fredags i Malmö på SKÅNSK TRÄDGÅRD MED TRÄD-GÅRDSLIV
blev bl a en julros och en frilandscyklamen från ULRIKSDALS TRÄDGÅRD i Kivik, vaktelägg från JENNY STRANDH(inspirerat från en annan Jenny med ett grönt hjärta och underbara kransar - Se HÄR)och de underbaraste "pippijåglar" från FLYINGE PLANTSHOP AB.

Visst har fröken julros, som förresten heter "Double Ellen" underbara "brodyrkjolar" med söta fräknar på?!!!

Ulriksdal säljer även pioner, och det var faktiskt äkta hälften, som tyckte att vi skulle köpa oss en orangefärgad, japansk trädpion. Det blir spännande att se om det kanske, kanske kan bli någon blomma i år. Det finns kraftiga skott på plantan, så vem vet?
Och när jag såg den förtjusande buketten med pioner(den ligger som bakgrundsbild till mitt inköp) hos den danska PAEONEKSPERTEN, kunde jag inte låta bli att välja ut fyra påsar med kraftiga, rejäla rötter av doftpionerna: "Boule de Neige", "Jan Van Leeuven(2st)och "Myrtle Gentry", till specialpris, förstås!
Jag tänker kruka alla mina pioner inom kort, och förvara dem lätt övertäckta i uterummet, tills värmen återkommer, och det blir dags för plantering i rabatterna.

Någon som också tyckte om att vara ute på verandan och lapa sol, och som tittade nyfiket på vad jag gjorde, var vår kattherre Gizmo.

Lite plock på vad som fanns på trädgårdsmässan - användbart och som prydnad.

Ja, vem kan motstå sådana här ställ med mängder av julrosor - dubbla och enkla, i olika färger - kinesiska och japanska buskpioner, och kruka på kruka med frilandscyklamen. Allt från ULRIKSDALS TRÄDGÅRD.
Se HÄR på foton från mitt besök förra våren.

Peter Englander hade flyttat medel-havskänslan och delar av APOTE-KARNS TRÄDGÅRD i Simrishamn till trädgårdsmässan.
Fast i början på detta året...

...såg det faktiskt rätt så kallt och stängt ut i trädgården, och medelhavet hade nog fått ylletröjan på.
Annat var det...

i somras!
Läs mer HÄR.

FLYINGE PLANTSHOP hade byggt upp underbara trädgårdsmiljöer i mässhallen, och det är väl värt ett besök på plantskolan, kanske till...

...våren?
Så här vackert var det iallafall förra våren på plantskolan, som har ett fint sortiment av växter, som perenner, rosor, träd och annat smått&gott för trädgården.

Annars hade trädgårdsmässan bröllop som tema, och vad passar då bättre än en brudstass med brudorkidéer som dekoration?
Arrangemanget med brudklänningen komer från JENNY STRANDH...

...som även gjort denna vackra brudbukett.

Ett litet collage på en del av de vackra blomsterarrangemang som sågs på mässan - de flesta från Jenny Strandh, men även något från HVILANS FLORISTUTBILDNING.

Slutligen, apropå kvinnodagen i morgon 8 mars, HÄR är underbara kvinnobilder i konsten. Titta och njut!

Ha en skön vecka!
hälsn
AnnA